Nie jesz mięsa, ryb i owoców morza?
Dieta Vege skierowana jest dla osób, które ze względów zdrowotnych lub przekonań wyeliminowały ze swojego jadłospisu mięso, ryby oraz owoce morza, jednak dopuszczają spożycie nabiału, jaj i miodu. Jest to opcja, która cieszy się coraz większą popularnością, co wynika z pogłębiającej się świadomości społeczeństwa. Znacznie więcej mówi się o tym, że na diecie wegetariańskiej równie łatwo zadbać o dostarczenie wszystkich niezbędnych mikro- i makroelementów, jak i również o pozytywnym aspekcie ekologicznym przejścia na dietę Vege. Aspekt ten polega nie tylko na niejedzeniu mięsa, ale również na zmniejszeniu nadmiernej produkcji, która ma bardzo negatywny wpływ na środowisko naturalne w postaci zanieczyszczeń atmosferycznych.
Dieta Vege, mimo wyłączenia z niej mięsa i ryb, dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów . Posiłki w tej diecie są skomponowane tak, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, w tym również wartościowego białka.
Dieta Vege bogata jest w rośliny strączkowe i nabiał , co w połączeniu z węglowodanami złożonymi oraz dobrymi tłuszczami zapewni Ci energię i dobre samopoczucie przez cały dzień i pozwoli na osiągnięcie wymarzonych efektów. Co więcej, dla osób, które chcą spróbować diety wegetariańskiej, ale uznają spożywanie ryb, w ofercie mamy dostępną dietę Vege z rybą. Niezależnie od wyboru, dbamy o zachowanie podobnych proporcji pod względem składników odżywczych potraw. Ponadto zapewniamy bardzo zróżnicowane i rzadko powtarzające się dania, które niewątpliwie będą niebanalne oraz intensywne w smaku.
Odpowiednio dobrana kaloryczność diety umożliwi utrzymanie szczupłej sylwetki, zrzucenie nadprogramowych kilogramów lub po prostu optymalne odżywienie organizmu. Ponadto nasza dieta Vege pozwala na uczucie sytości, przy jednoczesnej lekkości potraw.
Nasi dietetycy pomogą wybrać odpowiednią kaloryczność diety Vege – zachęcamy do kontaktu i składania zamówień.
Śniadanie
Pasta z ricotty z czarnuszką, sałatką z kalarepą, białą rzodkwią i rzodkiewką, pieczywo
Drugie śniadanie
Smoothie z owoców leśnych
Obiad
Ryżowe klopsiki z tofu w sosie curry z batatami i kolorowym kalafiorem
Podwieczorek
Jaglanka chałwowa z granatem
Kolacja
Krem z groszku z migdałami i makaronem orzo
Śniadanie
Brushetta z pesto rosso i mozzarellą z salsą z pomidorów
Drugie śniadanie
Makaron z sosem alfredo
Obiad
Pierogi orkiszowe z soczewicą
Podwieczorek
Gruszka z nadzieniem orzechowym i czekoladą
Kolacja
Carpaccio z buraka z serem kozim i orzechami włoskimi
Śniadanie
Crumble truskawkowe z owocami: melonem, ananasem i winogronami
Drugie śniadanie
Zupa krem z selera z grzanką
Obiad
Wegański Tagine
Podwieczorek
Mini drożdżówki z wiśniami
Kolacja
Wegańskie kluseczki z sosem grzybowym
Śniadanie
Baba ghanoush z pitą i sałatką libańską
Drugie śniadanie
Sałatka z serem feta, selerem naciowym i melonem
Obiad
Chana masala z ryżem basmati
Podwieczorek
Ciasto jaglane z wiśniami
Kolacja
Bułeczki Bao z marynowanym tofu, warzywami i wegańskim sosem wasabi mayo
Śniadanie
Naleśniki z hummusem, pieczonymi warzywami i salsą pomidorową
Drugie śniadanie
Zapiekanka z batatów z tofu z sosem bazyliowym i sałatka z roszponką
Obiad
Kotleciki z soczewicy w sosie kalafiorowym z gnocchi i sałatką z papryki, ogórków i rzodkiewki
Podwieczorek
Koktajl z malinami i nasionami chia
Kolacja
Rozmarynowy krem z marchewki z grzankami
Śniadanie
Kasza manna z winogronem, jabłkiem, melonem i orzechami włoskimi
Drugie śniadanie
Szakszuka z jajkiem i pieczywem
Obiad
Burger wegański po tajsku z cukinią, daikonem i sosem sriracha-mayo z orzeszkami ziemnymi
Podwieczorek
Ciasteczka z ciecierzycy z musem malinowym
Kolacja
Zupa toskańska z fasolą i grzanką
Śniadanie
Twarożek z rzodkiewką i nasionami słonecznika, pieczywem i pomidorami ze szczypiorkiem
Drugie śniadanie
Pierożki Gyoza z warzywami, sosem sojowym i sałatką z młodej kapusty w stylu azjatyckim
Obiad
Chili con tofu z kaszą bulgur
Podwieczorek
Smoothie ze szpinakiem i jarmużem
Kolacja
Sałatka z komosą ryżową, pieczonymi batatami, serem lazur, czarnymi oliwkami i pestkami dyni
Śniadanie
Hummus z dynią, czarnuszką, słupki marchewki i kalarepki
Drugie śniadanie
Ryżanka z truskawkami, borówkami i orzechami laskowymi
Obiad
Seler zapiekany pod wegańskim beszamelem z warzywami: ziemniakami, marchewką, cukinią, szparagami i pomidorkami koktajlowymi
Podwieczorek
Mango Lassi
Kolacja
Harira - marakońska rozgrzewająca zupa z czarną komosą ryżowa
Śniadanie
Pasta z bobu ze słupkami kolorowej papryki i ogórka oraz bułeczką graham
Drugie śniadanie
Sałatka z zielonymi szparagami, jajkami, pomidorami malinowymi i sosem jogurtowym z koperkiem
Obiad
Tofu w sosie fistaszkowym z zielonym groszkiem i marchewką
Podwieczorek
Sirtuinowy koktajl migdałowo - bananowy z jarmużem i cytryną
Kolacja
Calzone ze szpinakiem i serem Feta i sosem pomidorowym
Śniadanie
Naleśniki z twarożkiem bananowym i musem wiśniowym
Drugie śniadanie
Risotto z brokułem i zielonym groszkiem
Obiad
Pieczony marynowany tempeh ze szpinakowo-pieczarkowym curry z makaronem ryżowym
Podwieczorek
Rafaello wegańskie
Kolacja
Zupa minestrone z makaronem Orzo
Śniadanie
Owsianka daktylowa z musem rabarbarowymi, prażonymi płatkami migdałów i owocami- melonem, brzoskwinią i borówką
Drugie śniadanie
Muffinki jajeczne z suszonymi pomidorami oraz sałatką z ogórkami i oliwkami
Obiad
Spaghetti puttanesca z zieloną soczewicą i kaparami
Podwieczorek
Ciasteczka z nasion dyni z jogurtem waniliowym
Kolacja
Pita z pastą z ciecierzycy i zielonego groszku oraz pomidorami
Śniadanie
Mleczna chałka z serkiem waniliowym, ananasem i winogronami
Drugie śniadanie
Sałatka z makaronem, pesto, pomidorkami cherry i mini mozzarellą
Obiad
Wegańskie curry z dyni, czarnej soczewicy i jarmużu z mixem ryżu basmati, dzikiego i czerwonego
Podwieczorek
Czekoladowo- orzechowe ciasteczka fasolowe
Kolacja
Krem z zielonych warzyw z pestkami dyni
* menu może ulec zmianie
Przepraszamy, trwają prace modernizacyjne.