Eliminujesz z diety gluten oraz laktozę, a ponadto nie spożywasz mięsa?
Dieta No gluten&lactose Vege+Fish jest dietą w pełni bezglutenową i bezlaktozową, a dodatkowo wyklucza produkty mięsne. Do komponowania posiłków wybierane są certyfikowane produkty bezglutenowe oraz produkty pozbawione laktozy, takie jak nabiał bez laktozy oraz produkty na bazie mleka koziego. Co więcej, dieta charakteryzuje się tym, że unikamy spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cukru, które zdecydowanie nie wpływają korzystnie przy występowaniu zaburzeń pracy tarczycy. Wykorzystujemy natomiast ryby, które są wspaniałym źródłem łatwo przyswajalnego dla organizmu białka, a także stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto dieta ta uwzględnia jaja oraz różnorodne rośliny strączkowe oraz ich przetwory, takie jak tofu oraz tempeh.
Odpowiednio dobrana kaloryczność diety No gluten&lactose umożliwi utrzymanie szczupłej sylwetki, zrzucenie nadprogramowych kilogramów lub po prostu optymalne odżywienie organizmu zapewniające jego prawidłowe funkcjonowanie.
Zapraszamy do kontaktu z nami. Nasi dietetycy pomogą wybrać odpowiednią kaloryczność diety No gluten&lactose.
Śniadanie
Pasta z bobu z słupkami kalarepy i selera naciowego z bułeczką bez glutenu
Drugie śniadanie
Jogurt truskawkowy bez laktozy z musli bez glutenu
Obiad
Polędwica z dorsza z sosem śmietanowo- koperkowym bez laktozy na makaronie bez glutenu z grillowaną cukinią i papryką
Podwieczorek
Sernik tradycyjny na ciepło bez laktozy
Kolacja
Zupa szczawiowa z jajkiem gotowanym
Śniadanie
Lana kasza jaglana z musem z czarnego bzu i jagody
Drugie śniadanie
Hummus z bułeczką bez glutenu
Obiad
Falafele z sosem sezamowym, mixem ryżu basmati, dzikiego i czerwonego oraz salsą pomidorową
Podwieczorek
Muffinki czekoladowe bez glutenu
Kolacja
Sałatka z czerwoną fasolą, selerem naciowym i melonem
Śniadanie
Frittata warzywna z sosem pomidorowo-paprykowym, bułeczką bez glutenu i słupkami selera i kalarepy
Drugie śniadanie
Bezglutenowe jogurtowe ciasto bez laktozy z rabarbarem
Obiad
Krewetki po indonezyjsku z makaronem bez glutenu i fasolką Edamame
Podwieczorek
Jogurt bez laktozy z nasionami chia i musem wiśniowym
Kolacja
Zapiekanka z batatów z tofu z sosem bazyliowym i sałatka z roszponką
Śniadanie
Omlet ze szpinakiem i oliwkami, pieczywo bez glutenu, sos ziołowy bez laktozy oraz marchewka i ogórek w słupki
Drugie śniadanie
Zupa toskańska z fasolą i komosą
Obiad
Polędwica z dorsza w sosie pomidorowym z kaszą jaglaną i fasolką szparagową
Podwieczorek
Smoothie z hibiskusem arbuzem i bazylią
Kolacja
Wegańska szakszuka z tempehem i bułeczką bez glutenu
Śniadanie
Muesli bezglutenowe z jogurtem waniliowym bez laktozy, melonem, ananasem i winogronem
Drugie śniadanie
Makaron penne bez glutenu w sosie szpinakowym z serem kozim
Obiad
Chili con tofu z ryżem naturalnym
Podwieczorek
Bezglutenowe brownie z buraków z polewą czekoladową i płatkami chili
Kolacja
Sałatka z komosą ryżową, pieczonymi batatami, serem kozim i czarnymi oliwkami
Śniadanie
Muhammara- pasta z pieczonej papryki z pieczywem bez glutenu i pomidorkami koktajlowymi
Drugie śniadanie
Sałatka z świeżymi szparagami, jajkiem, burakiem i wegańskim "parmezanem"
Obiad
Filet z sandacza z sosem limonkowym, ryżem czarnym i frytkami z warzyw korzeniowych
Podwieczorek
Truskawki w czekoladzie z jogurtem waniliowym bez laktozy
Kolacja
Pizza marinara z pomidorkami i oliwkami bez glutenu i laktozy
Śniadanie
Czarny ryż na mleku bez laktozy z mango i rokitnikiem
Drugie śniadanie
Krem z świeżych szparagów z grzankami bez glutenu
Obiad
Pstrąg w sosie limonkowym z makaronem bezglutenowym i surówką Colesław
Podwieczorek
Sirtuinowy koktajl migdałowo - bananowy z jarmużem i cytryną
Kolacja
Tofu w sosie fistaszkowym z makaronem ryżowym, zielonym groszkiem i marchewką<br />
Śniadanie
Serek wiejski bez laktozy ze szczypiorkiem, pieczywem bezglutenowym własnego wypieku oraz pomidory
Drugie śniadanie
Smoothie z jabłkiem, winogronem i czarnym bzem
Obiad
Łosoś pieczony z cytryną, sosem cytrynowym, mixem ryżu: basmati i dzikiego ze szpinakiem
Podwieczorek
Rafaello wegańskie
Kolacja
Zupa minestrone z makaronem bez glutenu i wegańskim "parmezanem"
Śniadanie
Mix hummusów: klasyczny oraz buraczany z bułeczką bezglutenową
Drugie śniadanie
Zupa krem z cukinii z grzankami
Obiad
Filet z dorady z ziemniakami baby i mixem sałat z suszonymi pomidorami i marchewką
Podwieczorek
Czekoladowe risotto bez laktozy
Kolacja
Makaron bezglutenowy puttanesca z zieloną soczewicą i kaparami
Śniadanie
Bezglutenowa owsianka tropikalna z jogurtem waniliowym bez laktozy, melonem i jabłkiem
Drugie śniadanie
Caponata z bakłażanem
Obiad
Wegańskie curry z dyni, czarnej soczewicy i jarmużu z mixem ryżu basmati, dzikiego i czerwonego
Podwieczorek
Czekoladowe bezglutenowe muffiny z bananami i malinami
Kolacja
Krem z zielonych warzyw z pestkami dyni
* menu może ulec zmianie
Przepraszamy, trwają prace modernizacyjne.