Podwyższony poziom glukozy we krwi? Cukrzyca typu 2?
Obecnie, coraz więcej osób zmaga się z zaburzeniami funkcjonowania gospodarki węglowodanowej, czego skutkiem może być podwyższony poziom glukozy w surowicy krwi, niepoprawna odpowiedź tkanek organizmu na działanie insuliny lub rozwój cukrzycy typu 2. Z tego powodu wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów, tworząc dietę w insulinooporności – zachowując jednocześnie smak potraw i bezpieczny skład.
Insulinooporność to stan metaboliczny, w którym organizm nie potrafi właściwie spożytkować insuliny, czyli hormonu odpowiadającego za prawidłowy poziom glukozy we krwi po zjedzeniu posiłku złożonego z dużej ilości węglowodanów. Komórki ciała są niewrażliwe na ten hormon, co sprawia, że u danej osoby utrzymuje się podwyższony poziom insuliny, a większość pożywienia odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. W związku z tym niezwykle ważna jest specjalna dieta, która zapobiegnie nadwagi i innych komplikacji zdrowotnych.
Podstawę diety w insulinooporności stanowi dobór produktów spożywczych oraz formy obróbki dań z zachowaniem niskiego Indeksu Glikemicznego – czyli wskaźnika, który informuje nas o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Stanowi to kluczowy element prawidłowo opracowanej diety poprawiającej zdrowie.
Otrzymują Państwo cztery zbilansowane posiłki charakteryzujące się niskim Indeksem Glikemicznym oraz ograniczoną ilością cukrów prostych . Ponadto, nieodłącznym elementem posiłków są świeże warzywa oraz zboża z grubego przemiału, które dostarczają do organizmu wszystkie niezbędne witaminy i mikroelementy, wspomagające jego prawidłowe funkcjonowanie. Nasza dieta charakteryzuje się również tym, że korzystamy w głównej mierze z chudych rodzajów mięs, czego skutkiem jest ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczów trans . Wymienione tłuszcze mogą być szczególnie szkodliwe dla zdrowia, chociażby z tego powodu, że wywierają niekorzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Dobór odpowiedniej kaloryczności diety w insulinooporności umożliwi utrzymanie obecnej masy ciała lub jej redukcję, a do tego poprawi wyniki badań oraz stan zdrowia. Z naszej strony zyskują Państwo również gwarancję, że uwzględniając zdrowie klientów, wykorzystujemy jedynie najwyższej jakości produkty o niskim Indeksie Glikemicznym.
Nasi dietetycy pomogą wybrać odpowiednią kaloryczność diety w insulinooporności – w związku z tym serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych do kontaktu.
Przepraszamy, trwają prace modernizacyjne.