Dieta w treningu siłowym

Dieta w treningu siłowym

Aby zbudować masę mięśniową, niezbędny jest właściwie zaplanowany trening siłowy. Same ćwiczenia to jednak nie wszystko. Bardzo ważna jest także odpowiednia dieta, która dostarcza potrzebnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach, umożliwiając wzrost masy mięśniowej. Jak jeść, trenując siłowo?

Odpowiednie proporcje makroskładników i ich źródła w diecie w treningu siłowym

Dieta w treningu siłowym powinna charakteryzować się odpowiednim podziałem makroskładników. Białko odgrywa kluczową rolę w rozwoju i utrzymaniu masy mięśniowej oraz odpowiada za wiele procesów zachodzących w organizmie. 1 g białka zawiera 4 kcal. Przy treningu siłowym zaleca się przyjmowanie 2-2,5 g białka na kg masy ciała. Powinno ono stanowić 30-35% zapotrzebowania kalorycznego. Dobrymi źródłami białka są mięsa, ryby, jajka oraz wysokiej jakości nabiał. Na tych produktach opiera się nasza dieta pudełkowa Strong, która jest idealnym wyborem dla pasjonatów sportów siłowych i kulturystyki oraz profesjonalnych zawodników.

Kolejnym makroskładnikiem są tłuszcze. Są kaloryczne, bo w 1g zawierają aż 9 kcal. Z tłuszczów powinno pochodzić około 25% spożywanych kalorii. Zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziesz w oliwie z oliwek, oleju lnianym, orzechach, maśle orzechowym czy żółtkach jaj. Pozostała ilość kalorii, około 50%, powinna pochodzić z węglowodanów. Podobnie jak białko zawierają one 1 kcal w 1 g. Węglowodany są często demonizowane, ale stanowią niezbędny składnik diety w treningu siłowym. Ich podstawowymi źródłami powinny być ryż (zwłaszcza brązowy), płatki owsiane, kasze, makarony razowe oraz pieczywo żytnie i inne produkty z mąki żytniej razowej lub orkiszowej.

Posted on