Dieta w kulturystyce

Dieta w kulturystyce

Do zbudowania masy mięśniowej potrzebne są ćwiczenia, ale równie ważne jest to, co znajdzie się na talerzu. Dieta kulturysty powinna charakteryzować się odpowiednią kalorycznością i dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jak jeść, ćwicząc na siłowni?

Ogólne zasady diety kulturysty

Dieta kulturysty, podobnie jak każdej innej osoby chcącej dobrze się odżywiać, powinna opierać się na zdrowych i nieprzetworzonych produktach. Do zbudowania masy mięśniowej konieczne jest zwiększenie spożycia kalorii. Nadwyżka kaloryczna powinna wynosić 300-500 kcal dziennie. Jeśli chcesz zwiększyć masę mięśniową w zdrowy sposób, świetnym wyborem będzie nasza dieta pudełkowa Strong, skierowana do osób ćwiczących siłowo. Oferujemy ją w zakresie kalorycznym od 1500 do 4000 kcal.

Makroskładniki w diecie kulturysty

Podczas budowania masy mięśniowej ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości białka. Organizm osoby ćwiczącej siłowo ma zwiększone zapotrzebowanie na proteiny. Zaleca się dostarczanie 1,4,-1,7 g białka na kilogram masy ciała. Najlepszymi jego źródłami są produkty pochodzenia zwierzęcego, które zawierają pełny profil aminokwasów. Poza tym poleca się nabiał, jaja, nasiona roślin strączkowych.

W diecie kulturysty niezbędne są także tłuszcze. Istotne jest przede wszystkim dostarczanie nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6. Zaleca się spożycie 1-1,5 g tłuszczów na kilogram masy ciała. Ich najlepszymi źródłami są nierafinowane oleje roślinne, orzechy, awokado, mięsa, ryby i tłusty nabiał.

Resztę zapotrzebowania kalorycznego stanowią węglowodany. Są one źródłem energii w procesie budowania masy mięśniowej. Powodują także wydzielanie insuliny, która sprzyja nadbudowie zniszczonych włókien mięśniowych. Zalecana podaż węglowodanów to 5-7 g na kilogram masy ciała. Ich najlepsze źródła to kasze, ryż, produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce.

Posted on