
Co jeść na diecie miażdżycowej?
Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna tętnic. Objawia się tworzeniem charakterystycznych zmian w ich ścianie – blaszek miażdżycowych, zbudowanych głównie z cholesterolu. Skutkują one zwężeniem tętnic i zmniejszeniem przepływu krwi, co prowadzi do niedotlenienia narządów. Jednym z elementów kontrolowania miażdżycy jest wprowadzenie odpowiednich modyfikacji w diecie. Co należy jeść na diecie miażdżycowej?
Zasady diety miażdżycowej
Główne zasady diety miażdżycowej to unikanie produktów zawierających cukry proste i nasycone kwasy tłuszczowe. Zamiast nich do jadłospisu należy włączyć produkty bogate w tłuszcze nienasycone i błonnik. Dania powinny być zróżnicowane i dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dieta osoby chorującej na miażdżycę powinna zawierać:
- duże ilości warzyw i owoców – surowych, mrożonych, gotowanych;
- produkty zbożowe z pełnego ziarna;
- mleko, jogurty i kefiry odtłuszczone;
- chude i tłuste ryby morskie;
- źródła zdrowych tłuszczów roślinnych: olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, orzechy, pestki, nasiona;
- czosnek, imbir, siemię lniane.
Jeżeli chodzi o produkty, które w diecie przy miażdżycy należy ograniczyć, to są to przede wszystkim:
- tłuste mięsa, wędliny i kiełbasy;
- tłuste sery, śmietany i mleko;
- potrawy typu fast food i słone przekąski;
- potrawy smażone na głębokim tłuszczu;
- ciasta, ciastka, lody;
- słodzone napoje gazowane.
Dla osób chorych na miażdżycę odpowiednia jest nasza dieta pudełkowa peskatariańska. Wyklucza ona mięso, ale dopuszcza spożycie ryb i owoców morza, które są bogactwem witamin i minerałów. Oprócz nich jadłospis zawiera warzywa i owoce (w tym rośliny strączkowe), jak również jaja, nabiał i źródła zdrowych tłuszczów. Dzięki temu dieta peskatariańska dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych składników pokarmowych, a jednocześnie stanowi ważne wsparcie przy kontrolowaniu miażdżycy.