Co jeść na diecie miażdżycowej?

Co jeść na diecie miażdżycowej?

Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna tętnic. Objawia się tworzeniem charakterystycznych zmian w ich ścianie – blaszek miażdżycowych, zbudowanych głównie z cholesterolu. Skutkują one zwężeniem tętnic i zmniejszeniem przepływu krwi, co prowadzi do niedotlenienia narządów. Jednym z elementów kontrolowania miażdżycy jest wprowadzenie odpowiednich modyfikacji w diecie. Co należy jeść na diecie miażdżycowej?

Zasady diety miażdżycowej

Główne zasady diety miażdżycowej to unikanie produktów zawierających cukry proste i nasycone kwasy tłuszczowe. Zamiast nich do jadłospisu należy włączyć produkty bogate w tłuszcze nienasycone i błonnik. Dania powinny być zróżnicowane i dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dieta osoby chorującej na miażdżycę powinna zawierać:

  • duże ilości warzyw i owoców – surowych, mrożonych, gotowanych;
  • produkty zbożowe z pełnego ziarna;
  • mleko, jogurty i kefiry odtłuszczone;
  • chude i tłuste ryby morskie;
  • źródła zdrowych tłuszczów roślinnych: olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, orzechy, pestki, nasiona;
  • czosnek, imbir, siemię lniane.

Jeżeli chodzi o produkty, które w diecie przy miażdżycy należy ograniczyć, to są to przede wszystkim:

  • tłuste mięsa, wędliny i kiełbasy;
  • tłuste sery, śmietany i mleko;
  • potrawy typu fast food i słone przekąski;
  • potrawy smażone na głębokim tłuszczu;
  • ciasta, ciastka, lody;
  • słodzone napoje gazowane.

Dla osób chorych na miażdżycę odpowiednia jest nasza dieta pudełkowa peskatariańska. Wyklucza ona mięso, ale dopuszcza spożycie ryb i owoców morza, które są bogactwem witamin i minerałów. Oprócz nich jadłospis zawiera warzywa i owoce (w tym rośliny strączkowe), jak również jaja, nabiał i źródła zdrowych tłuszczów. Dzięki temu dieta peskatariańska dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych składników pokarmowych, a jednocześnie stanowi ważne wsparcie przy kontrolowaniu miażdżycy.

Posted on