Dieta

No gluten&lactose

Eliminujesz z diety gluten oraz laktozę?

 

WYBIERZ DIETĘ NO GLUTEN&LACTOSE!

Dieta No gluten&lactose jest dietą w pełni bezglutenową i bezlaktozową. Do komponowania posiłków wybieramy certyfikowane produkty bezglutenowe i pozbawione laktozy, takie jak mleko krowie bez laktozy, napoje roślinne oraz nabiał kozi. Ponadto dieta charakteryzuje się ograniczonym spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cukru. Podobnie jak w przypadku diety w insulinooporności wybieramy chude gatunki mięs i z dużą uwagą skupiamy się na odpowiednim doborze składników. Zdajemy sobie sprawę, że zależy od tego nie tylko smak potraw, ale przede wszystkim stan zdrowia naszych klientów.

 

KTO POWINIEN ZDECYDOWAĆ SIĘ NA DIETĘ NO GLUTEN&LACTOSE?

 

Można wyróżnić trzy grupy zaburzeń związane ze spożywaniem glutenu. Pierwszą z nich są choroby autoimmunologiczne, które charakteryzują się nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Do tej grupy zalicza się celiakię, chorobę Duhringa czy ataksję glutenozależną. Drugim rodzajem zaburzeń związanych ze spożywaniem glutenu jest alergia na pszenicę. Może ona przyjmować różną postać: pokarmową, oddechową i powysiłkową reakcję anafilaktyczną wywołaną podażą glutenu. Ostatnią grupę zaburzeń związanych ze spożywaniem glutenu stanowią glutenopatie nieimmunologiczne niealergiczne. W takim przypadku mówi się o nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten (NCGS).

Jeżeli chodzi o laktozę, to dietę pozbawioną tego składnika należy stosować w wypadku jego nietolerancji. Można wyróżnić wiele przyczyn nietolerancji laktozy. Najczęstszymi z nich są choroba zapalna jelita cienkiego, zapalenie żołądka oraz przyjmowanie niektórych leków. U niektórych osób występuje hipolaktazja, czyli zmniejszona aktywność laktazy. Może ona dotyczyć zarówno dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Rzadkim schorzeniem o podłożu genetycznym jest alaktazja. Polega ona na całkowitym braku zdolności organizmu do wytwarzania laktazy, czyli enzymu niezbędnego do trawienia laktozy, począwszy od narodzin aż do śmierci.

 

JAKIE KORZYŚCI PŁYNĄ ZE STOSOWANIA DIETY NO GLUTEN&LACTOSE?

 

Dieta No gluten&lactose o odpowiednio dobranej kaloryczności umożliwi utrzymanie szczupłej sylwetki, pozycie się nadprogramowych kilogramów lub po prostu optymalne odżywienie organizmu zapewniające jego prawidłowe funkcjonowanie. Jeśli cierpisz na nietolerancję glutenu i laktozy, wybierając dietę pudełkową wykluczającą te składniki, będziesz czuć się znacznie lepiej.

Zapraszamy do kontaktu z nami. Nasi dietetycy pomogą wybrać odpowiednią kaloryczność diety No gluten&lactose.

No gluten&lactose

Bez glutenu

Cena od 88.00 zł / dzień

Przykładowe menu *

Dieta No gluten&lactose

* menu może ulec zmianie

Przepraszamy, trwają prace modernizacyjne.