Czy wszystkie przetworzone produkty spożywcze są niezdrowe?

Czy wszystkie przetworzone produkty spożywcze są niezdrowe?

Przetworzona żywność kojarzy nam się z przyjemnym smakiem, ale także niską wartością odżywczą i złym wpływem na zdrowie. Staramy się więc unikać jej w naszej diecie. Czy jednak wszystkie przetworzone produkty są niezdrowe? Dowiesz się tego z poniższego artykułu.

Które produkty przetworzone są niezdrowe?

Większość przetworzonych produktów faktycznie jest niezdrowa. Mowa tu zwłaszcza o produktach wysokoprzetworzonych, czyli takich, które charakteryzują się skomplikowanym procesem produkcji. Zalicza się do nich przede wszystkim gotowe dania, słodkie i słone przekąski, sosy i zupy w proszku czy napoje gazowane. Dlaczego są niezdrowe? Ponieważ dodaje się do nich znaczne ilości soli, cukru (na przykład w postaci syropu glukozowo-fruktozowego), niezdrowych tłuszczów, wzmacniaczy smaku i aromatu. To substancje, które zwiększają ryzyko otyłości i wielu innych chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy nowotwory.

Które przetworzone produkty są zdrowe?

Choć artykuły wysokoprzetworzone są niezdrowe, nie znaczy to, że wszystkie produkty przetworzone mają negatywny wpływ na organizm. Terminem „przetworzony” określa się bowiem żywność poddaną jakiejkolwiek obróbce, a więc gotowaną, mrożoną czy puszkowaną, która może być dla nas wartościowa. Najlepszy przykład to mrożone warzywa i owoce – są one równie zdrowe co świeże. Dobry wybór to również jogurty, sery i masło orzechowe. W odpowiednich ilościach można spożywać także puszkowaną fasolę i konserwy rybne.

Jeśli chcesz mieć pewność, że na Twoim talerzu nie znajdą się niezdrowe przetworzone produkty, świetnym wyborem będzie nasza dieta pudełkowa. Możesz wybierać spośród różnych jadłospisów, takich jak bezrybny, wegetariański, wegański, bezglutenowy czy ketogeniczny. Zamawiając nasz catering dietetyczny, każdego dnia otrzymasz prosto do domu zestaw posiłków, który pozwoli Ci jeść smacznie i zdrowo bez gotowania.

Posted on