Czy posiłki dostarczane w ramach diety pudełkowej nadają się do bezpośredniego spożycia?

Czy posiłki dostarczane w ramach diety pudełkowej nadają się do bezpośredniego spożycia?

Dieta pudełkowa to wygodny sposób na zdrowe i smaczne odżywianie. Wybierasz pasujący Ci jadłospis, składasz zamówienie, a często już następnego dnia znajdujesz pod swoimi drzwiami zestaw posiłków. Catering dietetyczny wciąż budzi jednak wiele wątpliwości. Zastanawiasz się, czy posiłki dostarczane w ramach diety pudełkowej możesz zjeść od razu po wyjęciu ich z torby? Dowiesz się tego z poniższego wpisu na naszym blogu.

Na zimno czy na ciepło? To zależy od posiłku

Wiele posiłków dostarczanych w ramach diety pudełkowej można, a nawet powinno się jeść na zimno. Mowa tu o wszelkiego rodzaju sałatkach, smoothie czy zdrowych słodyczach. Obróbka termiczna nie tylko popsułaby ich smak, ale doprowadziłaby także do utraty cennych składników odżywczych: witamin i minerałów.

Niektóre dania dostarczane w ramach diety pudełkowej smakują jednak lepiej na ciepło. To na przykład mięsa, zupy czy dania jednogarnkowe. Możesz je podgrzać na kilka sposobów. Najłatwiej zrobić to w mikrofalówce. Nie musisz wówczas przekładać dań na talerz – plastikowe opakowania, w których się one znajdują, są przystosowane do obróbki termicznej. Dzięki temu potrawy zachowują smak i wartości odżywcze. Pamiętaj jednak, że pudełko nie może być zamknięte. Wytworzysz w ten sposób podciśnienie, co może skończyć się nawet eksplozją i sporym bałaganem. Aby tego uniknąć, wystarczy, że przed włożeniem dania do mikrofalówki zdejmiesz lub nakłujesz wierzchnią folię albo przełożysz je do innego naczynia przystosowanego do podgrzewania w mikrofalówce.

Drugim sposobem na podgrzanie posiłku dostarczonego w ramach diety pudełkowej jest piekarnik. Nie można w nim jednak umieszczać plastikowych opakowań, więc najpierw musisz przełożyć danie do odpowiedniego naczynia. Potrawę możesz również odgrzać na patelni. Najlepiej sprawdzi się taka do smażenia bez tłuszczu – dzięki temu nie zwiększysz kaloryczności posiłku, a jednocześnie zachowasz jego smak.

Posted on