Co rozumieć pod pojęciem pustych kalorii?

Co rozumieć pod pojęciem pustych kalorii?

Puste kalorie to termin, który w ostatnich latach bardzo często pojawia się w kontekście zdrowego odżywiania. Na pewno słyszał o nim każdy, kto choć raz próbował przejść na dietę. Czym są puste kalorie i jakie produkty zawierają ich najwięcej?

Czym są puste kalorie?

Terminem puste kalorie określa się produkty, które powodują krótkotrwały przyrost energii, ale mają niską wartość odżywczą. Mają niekorzystny skład i proporcje składników odżywczych. Dostarczają znacznych ilości kalorii przede wszystkim w postaci cukrów prostych i tłuszczu, a także alkoholu. Puste kalorie to żywność wysokokaloryczna i w dużym stopniu przetworzona. Do tej grupy zalicza się przede wszystkim:

  • słodycze,
  • słodkie wyroby piekarnicze,
  • słone przekąski,
  • żywność wysokoprzetworzoną typu fast food,
  • słodkie napoje gazowane, napoje energetyczne, słodzone soki i napoje owocowe,
  • alkohole.

Mimo że wymienione powyżej produkty są kaloryczne, zawierają niewiele witamin i minerałów. Z tego względu u osób dostarczających do organizmu duże ilości pustych kalorii często obserwuje się niedożywienie. To stan wywołany niedoborem składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Powoduje uczucie zmęczenia, senność, zaburzenia koncentracji czy utratę masy mięśniowej.

Jak unikać pustych kalorii?

Produkty będące synonimem pustych kalorii można dziś spotkać w niemal każdym sklepie. Jeśli nie chcesz, aby kusiły Cię swoimi kolorowymi opakowaniami, dobrym wyborem będzie nasza dieta pudełkowa. Wybierz jedną z ponad 20 dostępnych opcji i określ kaloryczność, a każdego dnia dostarczymy prosto pod Twoje drzwi zestaw zdrowych i smacznych posiłków – oczywiście bez pustych kalorii. Dzięki nim dostarczysz swojemu organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych i nie będziesz mieć ochoty na niezdrowe przekąski.

Posted on