Co jeść przy anemii?

Anemia, czyli niedokrwistość, to stan, w którym znacznie spada stężenie hemoglobiny, hematokrytu (HCT) i liczba erytrocytów (czerwonych krwinek) we krwi. Jego następstwem jest zmniejszenie zdolności krwi do transportu tlenu, co skutkuje gorszym utlenowaniem tkanek i narządów. Najczęstszymi objawami tego stanu rzeczy są zmęczenie, senność, problemy z koncentracją, bladość skóry, zawroty głowy. Przyczyną anemii mogą być niedobory dietetyczne. Co jeść, aby wyleczyć to schorzenie?

Dieta bogata w żelazo

Wyróżnia się kilka postaci anemii. Najczęściej występująca jest ta związana z niedoborem żelaza. Może on wynikać ze złej diety, utraty krwi podczas miesiączki, przez przewód pokarmowy oraz ze stosowania określonych leków, na przykład zawierających kwas acetylosalicylowy i innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Dieta przy anemii związanej z niedoborem żelaza powinna opierać się na produktach bogatych w ten pierwiastek, takich jak:

  • mięso i przetwory mięsne, głównie z wołowiny i cielęciny,
  • ryby, przede wszystkim sardynki, tuńczyk, łosoś, makrela,
  • jaja,
  • produkty zbożowe pełnoziarniste,
  • warzywa: groszek zielony, fasola szparagowa, czosnek, pietruszka, szpinak, jarmuż, szczypiorek, koper,
  • owoce: jagody, porzeczki, maliny, awokado, owoce suszone,
  • nasiona i ziarna,
  • orzechy.

Żelazo hemowe i niehemowe

W żywności można znaleźć dwa rodzaje żelaza. Pierwszym z nich jest żelazo hemowe, występujące w produktach mięsnych, o bardzo wysokiej przyswajalności. Wyróżnia się także żelazo niehemowe, pochodzące z produktów roślinnych, charakteryzujące się niższą przyswajalnością.

Aby poprawiać wchłanianie żelaza niehemowego, warto spożywać zdrowe jedzenie zawierające substancje wspomagające jego przyswajalność. To przede wszystkim kwas mlekowy obecny w produktach kiszonych oraz kwas foliowy znajdujący się w warzywach liściastych i nasionach roślin strączkowych.