Zdrowe jedzenie na święta – czy to możliwe?

Zdrowe jedzenie na święta – czy to możliwe?

Wielkimi krokami zbliżają się do nas święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi widmo obficie zastawionego stołu, który aż ugina się pod ciężarem ciężkostrawnych dań. Czy co roku musimy narażać nasze zdrowie na niekorzystne efekty świątecznego przejedzenia? Odpowiedź jest prosta – nie! Jeżeli pragniecie uniknąć negatywnych efektów tradycyjnego, ciężkostrawnego świątecznego menu, postawcie na catering dietetyczny, który sprawi, że przez okres świąt przejdziecie lekko i zdrowo!

Co można zrobić, aby tradycyjne dania były lekkostrawne i dietetyczne?

Jeżeli macie dość uczucia przejedzenia towarzyszącego wam przy świątecznym stole, wybierzcie profesjonalny catering dietetyczny. W naszej firmie pracują specjaliści zajmujący się tematyką zdrowego żywienia. Dzięki ich doświadczeniu oraz wiedzy oferowane przez nas świąteczne menu jest lekkie, zdrowe i smaczne. To idealna propozycja dla wszystkich, którym nie jest obojętne własne zdrowie i kondycja. Jedząc przygotowane przez naszych kucharzy posiłki świąteczne, będziecie mogli cieszyć się wspaniałym samopoczuciem, a także (nawet w świątecznym okresie) realizować swoje sportowe cele. Gwarantujemy wyrafinowane menu świąteczne nawiązujące do polskich tradycji kulinarnych, ale jednocześnie skomponowane w taki sposób, aby pomóc Wam zachować witalność i zdrowie. Nasze posiłki składają się ze składników najwyższej jakości, które dostarczają organizmowi wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy i mikroelementy, jednocześnie pozwalając zrzucić zbędne kilogramy. W naszych potrawach nie ma sztucznych barwników ani konserwantów. Układając świąteczne menu dla naszych klientów, polegamy na wiedzy lekarzy, dietetyków oraz doświadczeniu mistrzów kuchni. Ich zaangażowanie pozwala nam stworzyć świąteczne potrawy optymalnie dopasowane do Waszych indywidualnych potrzeb!


Kilka pomysłów na odchudzenie świątecznych potraw:

  1. Pierogi
    Pierogi to polska tradycja. Niestety farsz ze smażonej kapusty kiszonej, cebuli i grzybów nie należy do lekkich. Dobrym pomysłem jest przygotowanie go z kapusty duszonej na chudym bulionie bez cebuli i z niewielkim dodatkiem grzybów. Pomijając smażenie, znacznie zmniejszymy kaloryczność tego pysznego dania!
  2. Zupy
    Nie można wyobrazić sobie świątecznej wieczerzy bez ciepłej zupy. Tradycyjnie podawane na święta zupy są bardzo treściwe i wysokokaloryczne. Aby odchudzić te przepyszne potrawy, przygotujemy lekki bulion z niską zawartością tłuszczu. W przypadku diet wegetariańskich bulion jest na samych warzywach. Doskonałą propozycją jest postny barszcz czerwony na naturalnym zakwasie. Taka zupa jest niskokaloryczna i zdrowa. Świąteczne zupy można jeść bez ziemniaków i klusek, a tłustą śmietanę zastąpić lekkim jogurtem.
  3. Dania obiadowe

Na świątecznym stole królują ciężkostrawne mięsne potrawy, takie jak: bigos, gęsina, wołowina czy karkówka. Jeżeli chcemy schudnąć i zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy zamienić je na jasne mięsa (np. pierś z indyka czy pieczonego kurczaka). Bigos można przyrządzić w taki sposób, aby stał się lekkostrawny. Najlepszym pomysłem jest bigos w wersji wegetariańskiej albo w odsłonie klasycznej, ale z chudym pieczonym lub duszonym mięsem.

Posted on