Dieta Sirt stanowi rewolucyjny sposób odżywiania, który w ostatnim czasie cieszy się ogromnym zainteresowaniem wielu osób.
Dieta Sirt została stworzona przez dwóch naukowców – Aidana Gogginsa oraz Glena Mattena. Podstawę tej diety stanowią produkty bogate w sirtuiny, polifenole oraz przeciwutleniacze. Związki te wywierają pozytywny wpływ na organizm poprzez opóźnianie starzenia się komórek, będącego wynikiem między innymi niepoprawnego sposobu odżywiania oraz przewlekłego stresu. Głównym zadaniem sirtuin zawartych w żywności jest aktywacja genu szczupłej sylwetki oraz opóźnianie starzenia.
Na czym polega dieta Sirt?
Dieta opiera się na dwóch fazach, które dodatkowo zostały podzielone po dwa etapy. Bazę wszystkich pojawiających się w niej posiłków stanowią produkty bogatosirtuinowe takie jak:
- gryka,
- kapary,
- seler,
- kakao,
- kawa,
- oliwa z oliwek,
- jarmuż,
- orzechy włoskie,
- pietruszka,
- czerwona cebula.
Działanie następujących składników w diecie Sirt polega na tym, że zawarte sirtuiny są aktywowane dopiero w momencie, gdy stosowana jest niskokaloryczna dieta – taka, która zakłada mniejsze dostarczenie energii, aniżeli wymaga zapotrzebowanie organizmu. W związku z tym ułożenie jadłospisu musi być szczególnie przemyślane, w taki sposób, aby posiłki były wystarczająco sycące oraz dające odpowiednią ilość mikro- i makroelementów potrzebnych do codziennego funkcjonowania.
Oprócz wymienionych produktów, w naszej diecie występują oczywiście także inne składniki wspomagające utrzymanie zdrowej diety. Stosowanie tej diety zapewnia wcześniej przytoczone efekty , tj. redukcję masy ciała, odmłodzenie organizmu i spowolnienie procesu starzenia, a także ogólną poprawę stanu zdrowia fizycznego i samopoczucia psychicznego.
Faza pierwsza: składa się z etapu I i II.
Etap pierwszy obejmuje pierwsze 3 dni diety, których celem jest oczyszczenie organizmu. Przez 3 dni nasi klienci będą codziennie otrzymywać do spożycia 3 soki/koktajle sitruinowe oraz 1 posiłek stały.
Etap drugi obejmuje od 4 do 7 dni. W ciągu tych dni kaloryczność zostaje zwiększona, a w diecie pojawiają się 2 soki/koktajle na bazie produktów sitruinowych oraz 2 posiłki stałe.
Faza druga: składa się z etapu III i IV.
Od 8 do 14 dnia trwa etap trzeci. W ciągu tego tygodnia nadal ograniczamy spożycie kalorii (kaloryczność jest taka sama jak w etapie II). W drugim tygodniu diety Sirt nasi klienci będą otrzymywać codziennie 1 sok/koktajl sirtuinowy, natomiast ilość posiłków stałych wzrasta do 3.
Po skończowych 3 etapach rezygnujemy ze znacznych restrykcji kalorycznych. Kaloryczność należy dobrać indywidualnie, w zależności do określonego celu. W tym etapie Sirt by Kukuła zachęcamy naszych klientów do skorzystania z diety Optimal, nasi dietetycy pomogą Ci dobrać odpowiednią kaloryczność.
W diecie pojawiają się składniki zawierające gluten, w związku z tym dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu, celiakię lub alergię na pszenicę zalecana jest dieta gluten-free . Jeśli przed zamówieniem chcą Państwo uzyskać więcej informacji, to serdecznie zachęcamy do kontaktu.
Kompaktowo:
LP. |
Dzień |
Kcal |
Posiłki |
Faza1 SIRTBYKUKUŁA1 |
1-3 (3 dni) |
1000 |
3 soki/koktajle sirtuinowe , 1 posiłek stały |
Faza1 SIRTBYKUKUŁA2 |
4-7 (4 dni) |
1500 |
2 soki/koktajle sirtuinowe , 2 posiłki stałe |
Faza2 SIRTBYKUKUŁA3 |
8-14 (7 dni) |
1500 |
1 sok/koktajle sirtuinowy , 3 posiłki stałe |
Faza2 Etap 4 |
Od 15 |
Kcal indywidualna dopasowana do własnych potrzeb |
Zalecana dieta optimal. |
Przepraszamy, trwają prace modernizacyjne.