Ryby w diecie. Kiedy i dlaczego warto je spożywać?

Ryby w diecie. Kiedy i dlaczego warto je spożywać?

Każdy słyszał o tym, że ryby są zdrowe. Mimo to w jadłospisie większości Polaków goszczą one dość rzadko, głównie z okazji świąt, na co dzień ustępując pola białemu i czerwonego mięsu. Chcesz zwiększyć liczbę posiłków rybnych w diecie, ale potrzebujesz motywacji? Przekonaj się, jakie właściwości zdrowotne mają ryby i dowiedz się, jak łatwo zadbać o ich niezbędną ilość w jadłospisie.

Ryby jako źródło zdrowych tłuszczów i pełnowartościowego białka

Ryby są przede wszystkim bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3. Wpływają one korzystnie na pracę mózgu i układu krążenia, chroniąc przed wieloma chorobami. Jako że organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć kwasów Omega-3, trzeba je dostarczać wraz z pożywieniem. Najwięcej zawierają ich tłuste ryby morskie, takie jak halibut, łosoś, makrela, sardynka czy śledź. Ryby są również doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do wzrostu i rozwoju organizmu, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał. Wraz z białkiem do organizmu dostarczany jest także wapń. Ponadto ryby zawierają znaczne ilości witaminy A i D, które odpowiadają odpowiednio za wzrost i regenerację komórek oraz mineralizację kości i prawidłowy rozwój układu kostnego.

Kto powinien zdecydować się na dietę z dużym udziałem dań rybnych?

Prozdrowotne właściwości ryb sprawiają, że powinny być one składnikiem diety każdego człowieka. Warto po nie sięgać minimum 2-3 razy w tygodniu. Są one naturalnym wyborem dla wszystkich osób, które z powodów zdrowotnych lub etycznych nie spożywają czerwonego i białego mięsa lub ograniczają jego ilość w diecie, ale lubią i chętnie jedzą ryby. Taka dieta nazywana jest peskatariańską, od włoskiego słowa pesce, które oznacza właśnie rybę. Nie jesz mięsa, ale nie masz nic przeciwko rybom na talerzu i chcesz odżywiać się zdrowo i smacznie bez wysiłku? Skorzystaj z naszego cateringu dietetycznego. Nasza oferta obejmuje dietę pudełkową Vege+Fish, tarczycową Vege+Fish czy Low Carb Vege+Fish. Wszystkie z nich wykluczają produkty mięsne, ale zawierają dania rybne. Dzięki temu są zdrowe i zbilansowane, dostarczając organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych.

Posted on